Life Critical: burgerwetenschap in Wielwijk

Wielwijkers meten klimaat en woonbeleving

De wijk Wielwijk is volop in beweging! Er gebeurt van alles. Ook op het vlak van de inrichting van de wijk en het park. Op verschillende plekken zijn flats gesloopt en nieuwbouwwoningen voor terug geplaatst.

14 jaar geleden vroeg de gemeente Dordrecht Wielwijkers om hun ideeën te delen voor hun wijk. Door de economische crisis en de crisis in de bouwsector was het bouwen vertraagd, maar het restultaat mag er nu al zijn. Opnieuw vragen we jullie om een rol te spelen in de vernieuwde wijk. Want we gaan meten of alle acties ook de gewenste resultaten opleveren en dat gaan we samen met jullie doen.

Ook in Wielwijk merken de inwoners de gevolgen van klimaatverandering. Zo kampt de wijk en vooral het Wielwijkpark met wateroverlast bij hevige regenval. Op zeer warme zomerdagen hebben de inwoners last van ‘hittestress’ in straten met weinig groen. En daar gaan we wat aan doen met de herinrichting van het Wielwijkpark en het omleiden van De M.H. Trompweg. Deze weg was een brede asfaltbaan en heeft nu plaatsgemaakt voor de ‘Tromptuinen’. De verbindingsweg die dwars door de wijk liep is verlegd naar de rand van de wijk. De omgeving heeft hierdoor een meer parkachtige uitstraling gekregen met meer ruimte voor groen en water.

Life Critical

De ontwikkelingen in Wielwijk gebeuren mede met steun van het Europese project ‘Life Critical’. Het bijzondere aan dit project is dat er gemeten wordt wat de effecten zijn van alle maatregelen die we in Wielwijk nemen. Dat doen we uiteraard niet alleen als gemeente maar samen met de Wielwijkers.

Herinrichtingsprojecten worden vaak met een bepaald doel uitgevoerd. Er wordt vervolgens gekeken wat er nodig is om dat doel te bereiken. Dat kan zijn door het toevoegen van woningbouw, door de soorten woningen te veranderen, groen toe te voegen, herinrichting van het park en zo verder. Vervolgens worden deze plannen uitgevoerd. En daar blijft het dan meestal bij. Met het project ‘Life Critical’ gaan we meten of de maatregelen ook ècht het gewenste effect geven. Hebben de Wielwijkers na de veranderingen minder last van wateroverlast? Minder last van hitte? En is de woonbeleving inderdaad vooruitgegaan? Om dit te kunnen meten hebben we alvast enkele meters geplaatst die de situatie voor de herinrichting hebben gemeten. We willen ook plaatselijk gegevens verzamelen en daar hebben we jullie bij nodig.

Sensoren in de wijk

Wijkbewoners die meehelpen meten en verzamelen van andere gegevens noemen we ‘burgerwetenschap’ of op z’n Engels: ‘citizen science’.

Wat gaan we allemaal meten?

Daar hebben al ideeën over: Hoe staat het met de wateroverlast? Hoeveel neerslag valt er dan? Hoe is de luchtkwaliteit? Hoe warm wordt het precies op snikhete dagen? Hoe zit het met stikstof? Maar inwoners van Wielwijk kunnen ook onderwerpen aandragen die we gaan meten. Daarvoor heb je goede sensoren en meetinstrumenten nodig.

Voor het Life Critical project werken we samen met het bedrijf Imec. Dit bedrijf ontwikkelt sensoren. Die sensoren kun je als inwoner – als je dat wil – in je huis ophangen. Maar het kan ook in je tuin of aan je balkon. In de openbare ruimte hangen we ook sensoren op. Zowel in de gebieden die vergroenen, als de gebieden die blijven zoals ze zijn. Zo krijgen we een beter beeld van het verschil.

Wanneer gaan we meten?

We verzamelen nu alle ideeën hoe we de metingen kunnen aanpakken. We trekken deze lente de wijk in, zodat Wielwijkers hierop kunnen reageren en ook ideeën kunnen aandragen die we bij de metingen kunnen meenemen. Hoe we dit doen kunnen en hoe jij kunt meedoen kan je vinden op onze projectpagina door deze link te volgen:

Doe mee