Wielwijk

Wielwijkers gaan klimaat en woonbeleving meten!

Burgerwetenschap(Citizen Science) in Wielwijk

De wijk Wielwijk is volop in beweging! Er gebeurt van alles. Ook op het vlak van de inrichting van de wijk en het park. Op verschillende plekken zijn flats gesloopt en nieuwbouwwoningen voor terug geplaatst.

14 jaar geleden vroeg de gemeente Dordrecht Wielwijkers om hun ideeën te delen voor hun wijk. Door de economische crisis en de crisis in de bouwsector was het bouwen vertraagd, maar het restultaat mag er nu al zijn. Opnieuw vragen we jullie om een rol te spelen in de vernieuwde wijk. Want we gaan meten of alle acties ook de gewenste resultaten opleveren en dat gaan we samen met jullie doen.

Wielwijk en klimaatsverandering

Ook in Wielwijk merken de inwoners de gevolgen van klimaatverandering. Zo kampt de wijk en vooral het Wielwijkpark met wateroverlast bij hevige regenval. Op zeer warme zomerdagen hebben de inwoners last van ‘hittestress’ in straten met weinig groen. En daar gaan we wat aan doen met de herinrichting van het Wielwijkpark en het omleiden van De M.H. Trompweg. Deze weg was een brede asfaltbaan en heeft nu plaatsgemaakt voor de ‘Tromptuinen’. De verbindingsweg die dwars door de wijk liep is verlegd naar de rand van de wijk. De omgeving heeft hierdoor een meer parkachtige uitstraling gekregen met meer ruimte voor groen en water.

Life Critical

De ontwikkelingen in Wielwijk gebeuren mede met steun van het Europese project ‘Life Critical’. Het bijzondere aan dit project is dat er gemeten wordt wat de effecten zijn van alle maatregelen die we in Wielwijk nemen. Dat doen we uiteraard niet alleen als gemeente maar samen met de Wielwijkers.

Herinrichtingsprojecten worden vaak met een bepaald doel uitgevoerd. Er wordt vervolgens gekeken wat er nodig is om dat doel te bereiken. Dat kan zijn door het toevoegen van woningbouw, door de soorten woningen te veranderen, groen toe te voegen, herinrichting van het park en zo verder. Vervolgens worden deze plannen uitgevoerd. En daar blijft het dan meestal bij. Met het project ‘Life Critical’ gaan we meten of de maatregelen ook ècht het gewenste effect geven. Hebben de Wielwijkers na de veranderingen minder last van wateroverlast? Minder last van hitte? En is de woonbeleving inderdaad vooruitgegaan? Om dit te kunnen meten hebben we alvast enkele meters geplaatst die de situatie voor de herinrichting hebben gemeten. We willen ook plaatselijk gegevens verzamelen en daar hebben we jullie bij nodig.

Sensoren in de wijk

Wijkbewoners die meehelpen meten en verzamelen van andere gegevens noemen we ‘burgerwetenschap’ of op z’n Engels: ‘citizen science’.

Wat gaan we allemaal meten?

Daar hebben al ideeën over: Hoe staat het met de wateroverlast? Hoeveel neerslag valt er dan? Hoe is de luchtkwaliteit? Hoe warm wordt het precies op snikhete dagen? Hoe zit het met stikstof? Maar inwoners van Wielwijk kunnen ook onderwerpen aandragen die we gaan meten. Daarvoor heb je goede sensoren en meetinstrumenten nodig.

Voor het Life Critical project werken we samen met het bedrijf Imec. Dit bedrijf ontwikkelt sensoren. Die sensoren kun je als inwoner – als je dat wil – in je huis ophangen. Maar het kan ook in je tuin of aan je balkon. In de openbare ruimte hangen we ook sensoren op. Zowel in de gebieden die vergroenen, als de gebieden die blijven zoals ze zijn. Zo krijgen we een beter beeld van het verschil.

Wanneer gaan we meten?

We verzamelen nu alle ideeën hoe we de metingen kunnen aanpakken. We trekken deze lente de wijk in, zodat Wielwijkers hierop kunnen reageren en ook ideeën kunnen aandragen die we bij de metingen kunnen meenemen. Hoe we dit doen kunnen en hoe jij kunt meedoen kan je vinden op onze projectpagina door deze link te volgen:

Jouw foto in de wijk?

Hoe meet je zoiets als ‘kwaliteit van woonbeleving’? Dat gaat met een sensor niet lukken. Maar het kan bijvoorbeeld wel met foto’s!

We doen al meteen een oproep aan jullie: maak nu alvast foto’s van je straat, buurt, van de wijk en van het Wielwijkpark. Probeer dit zo vaak mogelijk te doen zodat je de komende jaren met jouw foto’s de veranderingen in de wijk kunt zien. Je draag dan niet enkel bij aan een beeldbank van Wielwijk voor, tijdens en na de herinrichting maar met jouw foto’s tonen we aan de komende generatie wat we allemaal gedaan hebben. Dus: aarzel niet en stuur ons jullie inzendingen!

Omdat dit een internationaal project is maken we heel vaak gebruik van beelden. Wie weet, prijkt daar binnenkort wel jóuw foto op! Let in verband met de privacy er wel op dat mensen niet herkenbaar met hun gezicht op de foto staan. Je kunt je foto’s mailen naar: o.bozkurt@dordrecht.nl of R.Bosua@dordrecht.nl.

Voorbeeldwijk

In Wielwijk slaan we met één klap een paar vliegen. Zo krijgt de wijk aantrekkelijke nieuwe woningen, wordt het verkeer veiliger, er komt een mooi groen park dwars door de wijk en we zorgen ervoor dat de wijk beter tegen zware regenbuien èn hitte kan. Wielwijk wordt hierdoor een echt voorbeeldwijk!

Met de inspanningen van Life Critical wordt Wielwijk op internationaal vlak ook een voorbeeldwijk. Deze samenwerking met buurtbewoners, gebeurt nog niet zo vaak. Europa kijkt met grote belangstelling mee naar dit project. Vandaar ook hun bereidheid om in Wielwijk te investeren en de komende jaren te blijven samenwerken. Hoe we de metingen met de wijkbewoners aanpakken en welke resultaten daaruit voortkomen, is waardevolle kennis. Deze kennis die we samen met onze bewoners ophalen gaan we inzetten om de andere wijken in Dordrecht te verbeteren. Andere Europese steden willen ook gebruik van maken van deze kennis. Zij willen bij de herinrichting van hun stedelijke gebieden ook rekening houden met de gevolgen van een veranderend klimaat. En daar willen wij een mooi schoolvoorbeeld van zijn.

Kennisdeling

Voor het project Life Critical werken we samen met de stad Bradford in het Verenigd Koninkrijk. Ook het Belgische Gent en de Noorse stad Bergen kijkt met ons mee in de wijk. We delen regelmatig met elkaar hoe we de wijk hebben veranderd, wat we verwachten en wat het uiteindelijke resultaat is. Ook onze tegenslagen delen we met hen zodat we andere oplossingen kunnen zoeken of hun kunnen helpen bij het toepassen van deze kennin in hún stad. Heb jij vragen over ‘Life Critical’? Of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Özlem Safranti Bozkurt (@o.bozkurt@dordrecht.nl) of Ronald Bosua (R.Bosua@dordrecht.nl)van de gemeente Dordrecht.