Heel Wielwijk Meet

Ontdek en help mee Dordrecht te verbeteren

door in het Wielwijkpark en de Tromptuinen te meten!

De Tromptuinen zijn nieuw en het Wielwijkpark is aan het veranderen. De gemeente doet dit om de omgeving groener en gezonder te maken én om jou te beschermen tegen het veranderende klimaat. We krijgen namelijk steeds vaker te maken met extreme regenbuien en veel hitte.

Meter: Wil je het weten? Kom dan meten!

We kunnen pas zien of de aangebrachte veranderingen echt werken als we gaan meten.

Dacht je dat deskundigen alles weten? Dat is niet zo. Klimaat is veranderlijk en elke plek is uniek. Ook zijn er veel meetpunten nodig om een nog beter beeld te krijgen. Wanneer we met veel mensen temperatuur, waterafvoer en andere belangrijke aspecten meten én observeren dan kunnen we samen aantonen wat wel óf juist niet werkt.

Meet mee én maak verschil

Meedoen kan op verschillende manieren

1

Doe mee met de continue metingen.

Er zijn 4 metingen waar je aan mee kan doen. Op de gele meetkaart lees je precies terug wat de bedoeling is. De meetapparatuur en een instructie/training verzorgen wij, jij doet de rest.

2

Meet mee tijdens festival Heel Wielwijk Meet

Doe mee op 23 september 2023 aan één van de volgende metingen:

Waterdiertjes tellen, infiltratie meten, Staat van het klimaat in de Straat. Op de groene meetkaart lees je precies wat de bedoeling is.

23 september a.s. is het eindelijk zover: Festival Heel Wielwijk Meet

Ga mee op ontdekkingstocht in je omgeving. Door grond, water en straat! Dit mini doe- festival is speciaal voor nieuwsgierig ontdekkers met interesse voor klimaat en groen én voor iedereen die samen iets leuks wil doen tijdens Burendag!

Onderzoek je met ons mee? Tijdens het festival gaan we 3 metingen doen. We gaan waterdiertjes tellen, infiltratie meten en de staat van het klimaat in de straat onderzoeken. Op de groene meetkaart hierboven vind je meer uitleg over deze metingen. Ongeveer een jaar later herhalen we deze metingen en zo zien we verschil!

Naast de 3 metingen is er die dag nog meer leuks! Luister onder andere naar inspirerende verhalen van onze bevlogen klimaatexpert of doe mee aan leuke, educatieve workshops voor jong én oud. Speciaal voor alle kinderen uit de buurt is er een springkussen en genoeg lekkers. De koffie staat klaar! Wees welkom!

Zaterdag 23 september | 11:00 tot 15:00 uur

Wielwijkpark (Bij gebouw van de Sportbond, voor de Parkwijck school)

Zo werkt het:

 • Deelname is gratis.  Bij aanmelding ontvang je van ons een onderzoekskaart. Doe je mee aan 2 of meer activiteiten? Dan ontvang je aan het einde van het festival een leuke herinnering! Speciaal voor de jonge onderzoekers hebben we een kinderkaart!
 • Aanmelden is fijn! Zo weten wij hoeveel meetmateriaal we nodig hebben én ben jij verzekerd van een plekje! We hebben max. 30 plekken bij de metingen. Op de dag zelf aansluiten kan ook.
 • Iedereen mag meedoen! Ben je jonger dan 14 jaar? Zorg dan dat je begeleid wordt door één van je ouders of een ander volwassen familielid / verzorger.
 • Wil je alleen komen kijken? Dat kan ook!

Het volledige programma volgt snel

Wist je dat…..

Er op dit moment in Wielwijk al een tijdje een aantal metingen lopen?

De data is openbaar en kan je op het Dashboard Sensoren Wielwijk inzien. De metingen die we samen gaan doen worden hier aan toegevoegd.

Hieronder staat een interactieve kaart met temperatuurpistoolmetingen en observaties die burgers van Wielwijk al hebben gedaan. Temperatuurpunten zijn rood en waargenomen gebieden zijn blauw.

Waarom zou je meedoen aan Heel Wielwijk Meet?

 • De uitkomsten die we ophalen worden meegenomen bij andere inrichtingsplannen in Dordrecht. 
 • De geleerde lessen worden gedeeld binnen heel Nederland en daarbuiten! 
 • Je helpt mee om je eigen woonomgeving en de omgeving voor anderen te verbeteren.
 • Je krijgt zicht op klimaat en ruimtelijke inrichting.
 • Je maakt deel uit van een team mensen uit jouw omgeving! Alleen door samen te meten kunnen we verschil maken.

Er zijn veel meetpunten nodig. We hebben dus jouw hulp nodig!

Klinkt goed?

Overzicht: Voelt het park minder heet aan?
Overzicht inspanningsmeter Burgerwetenschapper

Heb je vragen?

Welkom bij heel Wielwijk Meet!

Wat fijn dat je geïnteresseerd bent om mee te doen. Vul onderstaande gegevens voor ons in.

  Kies wat voor jou van toepassing is. Je mag meerdere antwoorden aanvinken:
  Logo Buurtwetenschappers Zelf het verschil meten Zelf het verschil maken